Monday, December 14, 2009

Malam yg hangat sedang ber-YM...

Posted by hisham at 12:15 PM
kejadian ini berlaku diwaktu puncak malam semalam, sedang aku berYM dgn kwn aku yg berada di Bandung indonesia tiba2 aku dpt satu YM mesej dari kwn aku yang mengandungi link zip file beformat jpeg., aku terfikir mungkin dia nak bagi aku melihat gambar2 yang menarik, rupe2nya link tu adelah virus. Aku rase kwn aku tu pun tak sengaja menghantar virus itu kerana iainya auto send maknanya, bila aku dpt YM  mesej yang mengandungi link tu dan bila aku klik, secare tiba2 dan tak sengaja aku terhantar pada semua orang yg berada dalam YM list aku.

Kesemua kwn2 aku menerima link tersebut baik dorang offline ataupun online, ada diantara mereka bloggers dan kwn2 yg lain. Diaorang bertanyakan pada aku malalui YM dan telifon, ada yang marah dan ada yang sekadar bertanya, walhal bukn niat aku nak menghantar link tu, tapi semuanya berlaku dgn begitu pantas.sekali dan sistem anti virus aku pun gagal mengesannya. Kesan dari tu, operasi sistem aku lembab dan berat tapi masih lagi dlm penyambungan intenet, tak lama lepas tu intenet aku terputus..aku cuba sambung semula tapi tak berjaya dan dh byk kali aku buat penyambungan semula pun masih gagal, aku geram segeramnya., dipendekkan ceita aku format laptop aku semula dan menginstall window XP sebagai operation system.

Sebelum ini aku menggunakan window seven tapi aku kurang berminat sikit keranan ade beberapa software dan games yg tak compatible dgnnya tambah lagi window seven ni tak seganas wnidow XP yg agak ganas dan mantap. Sebelum ini juga aku ade menggunakan wndow vista, tapi perestasinya pun sama..tapi window seven lbh bagus dari vista dan XP lebih bagus dari kedua tadi walaupun window XP ini sudah lama.

Setelah selesai memfomat, aku memasukkan semula perisian2 yang penting termasuklah YM dan aku cuba menghubungi beberapa kenalan yang terkena virus tersebut. Masalah yg mereka hadapi sama macam aku dan aku menyarankan kpd mereka agar memformat semula PC @ lappy masing2. Aku ingin memohon ribuan kemaafan pada mrk yang terlibat dan kalau dekat aku boleh bantu tapi kalau jauh..hye2 bye2 ler...pandai2 la ko...hehe

 ~kesunyian la aku coz korang sume xnak YM dgn aku dah.....ampun dan maaf dari aku...

*****************************************************************************************

blog comments powered by Disqus
 

UnrestMind...هشام Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez