Wednesday, November 4, 2009

Gitar Fender vs Gibson...

Posted by hisham at 9:44 PM
fender dan gibson...2 jenama gitar yg sering digunakan oleh ramai gitaris yg trkemuka dan tidak trkemuka..
baik di malaysia mahupun diluar msia.Ini ada serba sedikit dan ringkasnya tentang Fender ni..Gitar fender dicipta oleh Clarence Leonidas Fender atau Leo Fender pd thn 1950an di California..Ada juga alatan lain yg diciptanya.tp yg paling menyerlah adalah gitarnya..ade fender stratocaster,telecaster,jaguar,jazzmaster..dan lain2.Gitar fender ni ade 21 fret..pendek la skit dari gibson..



Ini ada beberapa Gitaris yg aku MINAT yg mggunakan fender ialah.Ritchie Blackmore(deep purple,rainbow).eric clapton,david gilmour(Pink Floyd),Mark Knoffler(Dire Straits),jeff Beck,jimi Hendrick,Stevie Ray Vaughan dan Yngwie Malmsteen..Setahu aku yg paling famous ialah fender Stratocaster, ramai guna fender ni trmasuk Yngwie,tapi mamat ni neck dia dh ubah,,scalellope,mcm melengkung skit kt fretboard tu.Kurt cobain plak guna fender jaguar dan mustang,Kurt cobain ni bkn bagus sgt main gitar tp dia byk idea.Aku minat btl fender kepala kapak ..x pun fender reverse headstock..kepala ke atas,nampak ganas sikit.Gary Moore wlaupun dia slalu guna Gibson tp dia ade satu gitar sampingan yg aku suka..iaitu fender telecaster.Biasanya gitar fender ni ade 2 jenis di bahagian necknya..satu maple neck dan satu lg rosewood neck..pendapat aku rosewood neck ni sound die keras dan tebal skit berbanding maple neck.Gitar Fender ni diperbuat dari dua jenis kayu pokok,body mahogany,neck maple ataupun ditambah dgn rosewood...





Okay ini serba sedikit ttg gitar Gibson,Gitar gibson dicipta oleh Les Paul @ Lester William Polsfuss pd thn awl 1950an di Nashville.Gibson mengeluarkan berbagai jenis gitar Gibson diantaranya ialah,Gibson Les Paul,Explorer,SG,Flying V dan ES series.ES series ni slalunya gitaris blues slalu pakai.Gibson ni mmpunyai 24 fret bar berbanding Fender 21 fret bar je.Gitar Gibson ni diperbuat dr sebatang pokok dari body sampai ke neck tak mcm fender,body kayu lain ,neck kayu lain,yg bestnya gitar Gibson ni ada yg double neck,neck atas 12 tali,neck bwh 6 tali...hehe...msti syokkan..

Antara gitaris yg aku minat yg mggunakan gitar Gibson adalah,Slash dgn Lespaul,Mathias Jabb(scorpion) Explorer,james hetfield(metallica) Explorer n Les Paul,Kirk Hammet,Jimmy Page(Led Zep),Gary Moore,Randy Rhoads,Toni Iomy,BB king,Chuck Berry,dan ade lg..tp,aku lupe la..hehe
Gitar Gibson ni berat berbanding Fender..body nya tebal..sound pun tebal..

Aku pernah mmpunyai gitar Gibson Les Paul Goldtop re-issued yg aku beli kt Woh Fatt di Jln silang KL..tp aku bli 2nd hand la pd thn 1998.hargenya RM7,545..tapi pick-upnya aku tukar jenis Seymour Duncan.Slash byk pakai gibson goldtop utk goreng lagu Estranged,sweet child o'mine n Godfather theme dll,tp gitar tu kna kebas.yg kebasnya gitaris kumpulan ACAB,megat namenya..report polis sume dh buat,gitar,Marshall amp,gadjet sumenya lesap...yg tggal hanya gambar je...yg aku ade skang hanyalah acoustic gitar je...

Dulu aku ade main di Pub kt Damansara,tapi aku main dgn band lain..band sifu aku,part time je...selain tu aku ade band sendiri name band tu SEVEN..tp aku sibuk dgn hal lain.aku tggalkan band tu,lagipun vokalis aku tu ijan(neves)x ska rock kapak...aku plak minat giler..aku ngan dia berlainan mahzab muzik..so..aku tarik diri..dulu SEVEN skang jadi PRETTY UGLY...akhir kata,a guitar is a human soul,speaking with just six strings....

16 comments on "Gitar Fender vs Gibson..."

funKafuLo on November 4, 2009 at 9:50 PM said...

aku tak gheti men gitar ni...
tapi aku minat la kat sham kamikaze...
lagi satu ade brader sham gak..
org b.bruntung..
die paling gempak la...pergghhhh

girlgurlz on November 4, 2009 at 9:55 PM said...

hye...selain main gitar awk leh x main kompang..gabus ke???
awk ni dulu main dgn pretty ugly ek...tp sy x minat P ugly nie..

funKafuLo on November 4, 2009 at 10:00 PM said...

>>girlgurlz...
saye pndai main kompang..
tak caye tanye brader nie...
hehehe

kawie2020 on November 4, 2009 at 11:01 PM said...

chehhh.. aku lagi terer main kompang... u nk i kompang kt ner? hehehehehe...

sorry bro, gua nk main gitar x pandai ar.. cikgu gitar gua jd gila waktu dok tgh belajar dulu.. blajar sekerat jalan...

brape pengeras kalo aku nk blajor kt ko...

pretty ugly aku x suko... aku suko yg pretty2 ajer.. hahahahahaha...

sharamli on November 4, 2009 at 11:13 PM said...

sampai 7ribu..baek kawen...hu3

jai@jezz on November 5, 2009 at 9:42 AM said...

alahai... akux minat la gitar2 ni... next story plezz... =p

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ on November 5, 2009 at 6:45 PM said...

kalau tak....skang ni bro dah jadi artis PRETTY UGLY la eh..? hehehhe

azzaliena suziantie on November 5, 2009 at 8:16 PM said...

hohoho..
best ke??
nyanyikan..
wakakaka

Fatt Chin Choy on November 5, 2009 at 9:05 PM said...

pretty ugly bukan artis tu ker? aku x tau

sophie on November 5, 2009 at 9:54 PM said...

tataw sal gitar tp info yg diberi cam padat n berguna je.. nice n3.

Hisham on November 6, 2009 at 5:31 AM said...
This comment has been removed by the author.
AzuanBudakPandai on November 6, 2009 at 8:04 AM said...

tak pandai main gitar lol..
main-main gitar aku pandai la haha

DoOrDie on November 6, 2009 at 9:23 AM said...

Patut la cerita beria...mmg dah minat dia rupanya...

aniszshahira on November 6, 2009 at 11:16 AM said...

minat men gitar erk..
nway i daa link ur blog

azalea on November 6, 2009 at 12:20 PM said...

very like man with guitar... so sweet..

Nazyurin on November 6, 2009 at 1:06 PM said...

mesti terror men guitar kn

Post a Comment

Thankz for visiting my blog,you are welcome to comment and change of view but its proper to comment related to the posted..may god bless you otherwise may got belasah you..."sy akn jwb komen yg berbentuk soalan shj"...tq

 

UnrestMind...هشام Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez