Monday, November 9, 2009

Janganlah kau merasa diri kau hebat wahai SiLumut...

Posted by hisham at 1:18 AM

Entri ini dibuat untuk khas untuk memasuki Contest blog Lumut yang hangat diperkatakan sekarang oleh para2 blogger yang memang meroyan terhadap si Lumut nie. Aku perhatikan cerita2 org lain hebat2 berlake,cerita si AhFatt dan cerita si Kawie buat mase sekarang nilah. Cerite aku hanyalah sekadar dipinggiran je bak kate org melukut ditepian gantang...hehe..

Sebuah kapal selam karam di tengah laut kerana kehabisan minyak diesel. Hanya dua orang yang berjaya menyelamatkan diri dan berenang ke sebuah pulau kecil yang gersang.Seorang bernama hisham dan sorang lagi bernama Lumut. Kedua mereka yang selamat itu tak tahu apa yang harus dilakukan. Namun, mereka berdua yakin bahawa tidak ada yang dapat dilakukan kecuali berdoa.

Untuk mengetahui doa siapakah yang paling dikabulkan, mereka sepakat untuk membahagi pulau kecil itu menjadi dua buah pulau. Dan mereka tinggal sendiri-sendirian berseberangan di sisi-sisi pulau tersebut.


Doa pertama, kedua mereka panjatkan, mereka memohon agar diturunkan makanan. Esok harinya, Lumut melihat sebuah pokok yg penuh dengan buah-buahan tumbuh di tempat tinggalnye. Sedangkan di pulau tempat tinggal hisham tetap tidak berubah dan tidak ada ape2 yg terjadi. Seminggu kemudian, Lumut merasa kesepian dan kegersangan dan memutuskan untuk berdoa agar dikurniakan seorang boyfren.Yg sebenarnye si Lumut ni begitu menyukai si hisham ni,tetapi hisham ni menolak hubungan tanpa nikah. Keesokan harinya, ada kapal yang karam dan satu-satunya penumpang yang terselamat adalah seorang jantan yg gagah berenang dan terdampar di sisi tempat Lumut tinggal dan menjadi boyfren si Lumut ni. Sedangkan di pulau tempat tinggal hisham tetap tidak berubah dan tidak ada apa-apa yg terjadi. Lumut ini berdoa lg,berdoa memohon rumah, pakaian,makeup,modes dan makanan. Keesokan harinya,seperti keajaiban saja, semua yang dimintanya termakbul. Sedangkan di pulau hisham tetap tidak berubah apa-apa dan tiada ape yg berlaku.


Akhirnya, Lumut berdoa lg meminta speed boat agar dia dan boyfrennye dapat meninggalkan pulau itu. Pagi harinya mereka menemukan sebuah speed boat yg tertambat di sisi pantainya.Dengan pantas Lumut dan boyfrenye naik ke atas speed boat dan bersiap untuk meninggalkan pulau itu. Ia pun memutuskan untuk meninggalkan hisham yang tinggal di pulau lain tu keseorangan. Menurutnya,hisham tidak patut menerima berkah tersebut karena doa-doanya tak pernah dimakbulkan.


Ketika Lumut sedang brsiap hendak berangkat,tiba2..Lumut mendengar suara dari langit bergema, "Haiii Lumut, mengapa engkau meninggalkan hisham bersendirian di pulau ini?jawab Lumut, "Berkahku hanyalah milikku sendiri, karena hanya doakulah yang dikabulkan," ."Doa hisham kawanku itu tak satupun dikabulkan. Maka, ia tak boleh mendapatkan apa-apa." "Kau salah!" suara itu membentak kemarahan."Tahukah kau bahawa rakanmu itu hanya memiliki satu doa. Dan,semua doanya dimakbulkan.Jika tidak, maka kau takkan mendapatkan apa-apa.""Katakan padaku," tanya si Lumut. "Doa macamana yg hisham panjatkan sehingga aku harus merasa terhutang budi atas semua ini padanya? suara itu menjawab.."Ia berdoa agar semua doamu dikabulkan!"...tamat..


Kesombongan apakah yang membuat kita merasa lebih baik dari yang lain ? Sedarilah betapa banyak orang yang telah mengorbankan segala sesuatu demi keberhasilan kita. Tak selayaknya kita mengabaikan peranan orang lain, dan janganlah menilai seseorang/sesuatu hanya dari "yang terlihat" sahaja.Semoga kau insaf wahai si Lumut .

"blog esoksemalam best kerana aku dapat mngenali sahabat2 yg lain walaupun dialam maya..dan blog esok semalam tak best kerana "aku benci kat ko lumut ooooooiiiii...."jenuh aku copy n paste ko punye link,lenguh jari aku"...

33 comments on "Janganlah kau merasa diri kau hebat wahai SiLumut..."

{lumut} on November 9, 2009 at 1:45 AM said...

salam hisyam.
haha..gelak dulu seperti biasa.
em kau buat sendri ke crita ni?
ke copy dari mane2??
hehe..nice2...

tp ingat pengadilnye bukan aku untuk mengelakkan bias...best moral of the story..

thanx kerana menyertai.

penyertaan anda diterima.

Hisham on November 9, 2009 at 2:26 AM said...
This comment has been removed by the author.
Hisham on November 9, 2009 at 2:27 AM said...

mane leh ckp..ko kn mangse dlm citer ni...hehe

Fatt Chin Choy on November 9, 2009 at 3:31 AM said...

wei kalau aku ler kan... tak sesuci si hisham dalam entri ko

wakaka

Boneka tak sakit on November 9, 2009 at 7:38 AM said...

huh! aku tak puas ati betol! asl cerit akui tak hebat! ke??!! bang bang boom tol! aku benci ko!!

Solehah on November 9, 2009 at 10:08 AM said...

haha..aku nak join jugak la..

Cik Amy Sensei on November 9, 2009 at 12:10 PM said...

salam..

Redbloodsnow on November 9, 2009 at 1:10 PM said...

haiippp..suspen².
ingatkan sham nk ngutuk si lumut tadik...hehehehe

kawie2020 on November 9, 2009 at 1:48 PM said...

hehehehe.. penuh dengan mesej yg tersirat n tersurat... x sia2 ko jadi tok guru aku..hahahaha...

nursarah87 on November 9, 2009 at 2:56 PM said...

muahaha..good try dan cerita penuh mesej..=)

ber_uwang on November 9, 2009 at 5:32 PM said...

rasa mcm menang ni sebab ada masej ...

AzuanBudakPandai on November 9, 2009 at 7:49 PM said...

aku dah pening semua entri mantop2!!
cam aku je pilih pemenang huhu..

Boneka tak sakit on November 9, 2009 at 9:39 PM said...

asal lak aku takleh follow ko! asal yer?
lasgi satu siapakan perdana menteri britan skrang!?

harap jwp dgn pantas 2 min dari skrang!!

Hisham on November 9, 2009 at 9:41 PM said...

mr.Golden Brown la...aku dh link blog ko kt aku ko link aku punye plak...aku x masukkn followwer gadjet...tgk x smpai sminit pn..

Hisham on November 9, 2009 at 9:42 PM said...

follower gadjet kt blog aku lg satu...kt ats skali ...

Boneka tak sakit on November 9, 2009 at 9:53 PM said...

fuyoo entah betol tak ko bagi aku jawapan nie! hahaha aku pow pecaya2 je owh asal ko tak bubuh nysuah kan betol!! jap eh aku pk cara dia!!

Hisham on November 9, 2009 at 9:58 PM said...

btl la...ko tnye je aku sume pemimpin dunia...insya allah aku tau...
ky ats belah kiri...aku bru letak...

Boneka tak sakit on November 9, 2009 at 10:48 PM said...

takde lah aku tanya sebab ko tulis atas komen box nie ko akan jawap pada komen jawapan je!! so aku tanya la pm britan hahahah

1+1 berapa huhuhu..

Hisham on November 9, 2009 at 10:56 PM said...
This comment has been removed by the author.
Hisham on November 9, 2009 at 11:10 PM said...

aku akn jawab komen soalan je la...1+1=11,,,terer x...hehe

girlgurlz on November 9, 2009 at 11:51 PM said...

hiii...bro,contest ni dpat hadiah mende ek???..

girlgurlz on November 9, 2009 at 11:55 PM said...

bro,nak tye knape blog unrestmind live concert x bley nak komen...?

Hisham on November 10, 2009 at 12:01 AM said...

~ggurl~.

xtau la gift ape...i msuk pn coz ade org api2kn i..
Blog tu mmg xleh nk komen coz i offkn..komen dlm hati je la ek...hehe

{lumut} on November 10, 2009 at 6:17 AM said...

hadiah die souvenir dari auckland,nz...=)...owh ade org api2 kan u ye hisyam.hahahaha
ko tgk si boneka tuh..siap anta 2nd entry,,,haha

sharamli on November 10, 2009 at 1:54 PM said...

naseb baek xpatah jarik c0py link lumut...

naz ilyn on November 10, 2009 at 2:24 PM said...

salam... beriye-iyelah baca dengan penuh perasaan rupanya nak masuk kontest jer...

Azalina M.Salleh on November 10, 2009 at 3:21 PM said...

panjangla citer lumut ni.. kihkih

cik EPAL on November 10, 2009 at 6:37 PM said...

haha...rasa macam nak buat jugak macam ni...harap anda menang ;)

Hisham on November 10, 2009 at 6:44 PM said...

~Cik Lumut~
pe hdiahnyer???ckpla ..kt i jer..nti u YM i k..i tunggggguu...

~sharamli~
Dh abs exam ker..leh wat x?gud luck k

~Aza~
kalo pnjang pndekkn..

~cik Epal~
mel masuk...bru epening skit..i cbr u msuk??

~Zie redbloodsnow~
hehe...x kutuk pun...

lea on November 13, 2009 at 12:47 AM said...

hehehe...
kelakar+penuh ngan msg tersirat..
gud2...

tp endingnya buatku terharu
:)

melatidaisy on November 14, 2009 at 12:11 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
chokio_nia on November 14, 2009 at 6:34 AM said...

mak aih..insap plak bace ne..tak jadi gelak ah..

abe long on November 16, 2009 at 2:22 PM said...

yg tak tahan tu.. doa siap mintak modes...
hahahaha
whatever pon.. moral of the story..nice

Post a Comment

Thankz for visiting my blog,you are welcome to comment and change of view but its proper to comment related to the posted..may god bless you otherwise may got belasah you..."sy akn jwb komen yg berbentuk soalan shj"...tq

 

UnrestMind...هشام Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez