Tuesday, October 13, 2009

Letih bekerja sebab...

Posted by hisham at 9:55 PM
Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :


Aku keletihan kerana terlebih kerja… nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :


Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang.
1.7 juta darinya sudah bersara.
Jadi tinggal 21.3 juta orang.


1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun.
Jadi tinggal 20 juta orang.


Dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej,
Universiti dll).
Jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja.


Dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja.
Jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja.


Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat) pasal diorang nie nak kerja macam mana… tinggal dalam hutan.
Dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja….


Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja, surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, kena buang kerja dll).
Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.


Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini
berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila).
Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja….


Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara.
Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja…


Dan 2 orang itu adalah engkau dan aku…


Dari dua orang ini… engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games,update blog, membaca email,chating, dan tak buat kerja langsung… jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie…


Mana aku tak letih!!


Jadi sedarlah skit…. dahhhh..!!! pi buat kerja!!!


P/S : Semua statistik di atas boleh dirujuk kesahihannya di Pusat2
Bancian, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya, Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.


Takkan nak rujuk itu pun nak kena suruh aku buat jugak…k la..bubye

7 comments on "Letih bekerja sebab..."

Solehah on October 13, 2009 at 10:33 PM said...

hisk...ingatkan btl..smpai kat part 2 org tu yg pelik...

kawie2020 on October 13, 2009 at 10:37 PM said...

cheh... memang x bleh pakai punyer statistik nih..
ko letih pasai lain la bro. x baik la salahkan org lain.. poyo jer..hahahaha (gelak jin)

Hisham on October 13, 2009 at 10:47 PM said...

~solehah
btul la..kan???hehe..kenape x caye ek...

~kawie2020
xkan aku letih psal jogging kut..satu je aku x letih,,,bile aku urut kaki mak aku...hahaha

kawie2020 on October 14, 2009 at 12:58 AM said...

coba ko urut kaki aku plak.. mesti x lotih punyo..hahahaa...

NURUL on October 14, 2009 at 8:51 AM said...

hehehe maknanya kamu sorang jer yg wat keja ke? hehehe. pekerja cemerlang gitu.

azzaliena suziantie on October 14, 2009 at 8:51 AM said...

hahaha...
nak uat keje mende...
kolej bagi cuti..
so cuti lah
pulun abih2...
hahahaha
lalalalalalalala
keje keje...
take care :)

pearl'E.J on October 14, 2009 at 11:40 AM said...

dah ada blog baru ekk bro... apsal lak tukar?

Post a Comment

Thankz for visiting my blog,you are welcome to comment and change of view but its proper to comment related to the posted..may god bless you otherwise may got belasah you..."sy akn jwb komen yg berbentuk soalan shj"...tq

 

UnrestMind...هشام Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez